Over Museum44

Het drama van Meensel-Kiezegem ’44

In de augustusdagen van 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog, vonden er in het kleine Hagelandse dorpje Meensel-Kiezegem, twee represailles plaats na de moord op een collaborateur. Meer dan 90 inwoners werden opgepakt, 70 van hen zouden worden gedeporteerd naar het nazi-concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. Tot op vandaag laten deze gebeurtenissen hun sporen na in dit kleine dorpje. Ontdek het volledige verhaal.

Waarom een nieuw museum?

Vandaag bestaan er twee musea in Tielt-Winge. Je vindt er zowel het Hagelands Vredesmuseum in Tielt en het Infolokaal in Meensel-Kiezegem. Beide musea werden opgericht in het jaar 2000, door de beide verenigingen die destijds rond het onderwerp actief waren. Deze verenigingen fuseerden echter in 2015, wat het pad opende voor een volledig nieuwe herdenkings- en herinneringsbeleving.

Een eerste voorsmaakje van onze grootse plannen konden we in 2016 tonen tijdens de Herdenkingsweek, waar we op één week tijd meer dan 3.000 bezoekers mochten verwelkomen. Toen de Pastorie van Meensel vrijkwam door een erfpacht schenking van de Kerkfabriek aan de Gemeente Tielt-Winge, ontstond de opportuniteit om van twee kleine musea te evolueren naar één groot belevingscentrum, te midden op de plaats waar het allemaal gebeurde, vandaag bijna 75 jaar geleden.

De toekomst van het herdenken: herinneringseducatie!

Ook vandaag is er spijtig genoeg nog steeds oorlog in de wereld. Wij vinden het belangrijk om kritische geesten te ontwikkelen, mensen die voor zichzelf kunnen nadenken en oordelen over goed en slecht, die durven kijken met een kritische blik naar verhalen in de media en zich niet zomaar laten vangen door propaganda. Die verder durven en kunnen kijken dan wit en zwart. Zeker naar de jeugd vinden we het daarom belangrijk om in te zetten op herinneringseducatie. Door ons verleden te tonen leggen we verbanden met de misdaden en wantoestanden van vandaag in de hele wereld. Daarom vinden wij het belangrijk om in te zetten op een nieuw, digitaal museum.

Jouw steun is nodig!

Om dit nieuwe museum mogelijk te maken, hebben we jouw hulp nodig. Dankzij jouw steun kunnen wij het Museum44 realiseren!