Inhuldiging Sint-Elooi op 27/feb/22

Na 58 jaar wordt het verloren gewaande beeld van Sint-Elooi terug op zijn originele sokkel geplaatst in de kerk van Meensel. Op zondag 27 februari vanaf 14u nodigen we jou graag uit op de officiële inhuldiging.

Lange tijd stond in de nis boven de oude ingang van de St-Mattheüskerk van Meensel een houten Sint-Elooibeeld. Het werd helaas verkocht en dat vinden velen nog steeds jammer. Na 58 jaar keert het, of tenminste een kopie ervan, terug naar huis.

Het beeld boven de ingang van de kerk, vlakbij Museum44, werd in 1964 verkocht door de meid van de toenmalige pastoor aan een Leuvens museum, nu M Leuven. In die periode werden ook de preekstoel, communiebanken, de schilderijen van de kruisweg verkocht om geld in het laatje te krijgen voor de bouw van een parochiezaal. 

“Meer dan een wazige foto hadden we er niet van tot we in september 2020 in de kelders van M Leuven mochten duiken om er mooie foto’s van te maken”, Ronny Olemans, voorzitter van OFSAR, de vzw die www.meensel-kiezegem.be ondersteunt, “om er een duplicaat van te maken. Het originele beeld kregen we uiteraard niet mee.”

Programma – Zondag 27 februari 2022

Het programma vangt aan om 14 u. In de kerk worden verschillende legendes over Sint-Elooi en zijn echte levensverhaal verteld, waarna een gebed volgt en de inzegening van het beeld. Daarna wordt het geplaatst op zijn oorspronkelijke plaats in de nis boden de vroegere noorderingang. Er volgen ook enkele toespraken en er is gelegenheid om iets te drinken. Mogelijkheid tot bezoek aan Museum44 (tegen kortingstarief) en de kerk van Meensel.