Boekvoorstelling: De Kinderen van Bullenhuser Damm op 30 september 2021

Op donderdag 30 september 2021 om 20u zal de boekvoorstelling plaatsvinden over ‘De Kinderen van Bullenhuser Damm’ in de Sint-Mattheuskerk van Meensel, naast Museum44.

De SS-arts en de kinderen van Bullenhuser Damm

Het boek ‘De SS-arts en de kinderen van Bullenhuser Damm’ gaat over Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vastgehouden in het concentratiekamp van Neuengamme voor medische experimenten.

“Er zijn mensen die zeggen dat je moet kunnen vergeten. Hoe kun je je kinderen en je man vergeten? Zou je dat kunnen doen?”, Vroeg Rose Grumelin aan journaliste Günther Schwarberg in een interview over haar kinderen Eleonora en Roman. Beiden werden barbaars vermoord op 20 april 1945 met 18 andere joodse jongens en meisjes in de kelder van een Hamburgse school. Maandenlang had de KZ-arts Kurt Heißmeyer pseudowetenschappelijke experimenten uitgevoerd op de kinderen – de jongste vijf, de oudste twaalf jaar oud – die hen infecteren met tuberculose en chirurgisch hun lymfeklieren verwijderen. Kort voor het einde van de oorlog kreeg SS Obersturmbannführer Arnold Strippel per telex het bevel “het departement Heißmeyer te ontbinden”, wat niets anders betekende dan kindermoord initiëren en alle bewijsmateriaal vernietigen.

Günther Schwarberg vertelt het trieste verhaal van de kinderen van de Bullenhuser Damm op een objectieve en gevoelige toon. In jaren van werk heeft hij de voetstappen van de kinderen gevolgd, heeft hij ouders en broers en zussen gevonden, de wrede act en zijn achtergronden in elk detail gereconstrueerd. Zijn onderzoek omvat ook de juridische nasleep van de daden in het naoorlogse Duitsland, die tot op heden vragen oproepen.

Boekvoorstelling op 30 september 2021 om 20u in Museum44

Het boek werd origineel in het Duits geschreven door Günther Schwarberg. Omwille van de link met Meensel-Kiezegem ging vertaler Oktaaf Duerinckx aan de slag om het boek ook in het Nederlands uit te geven. Tijdens de boekvoorstelling gaan we dan ook in gesprek met Neuengamme-expert en bezieler van Meensel-Kiezegem ’44, Oktaaf Duerinckx over het boek. Je vindt die avond ook een expo in de kerk van Meensel over de kinderen. Het boek is te verkrijgen op het evenement.

Schrijf je nu in!

Toegang gratis.

    Ik wens een exemplaar van het boek te reserveren.